Oorkwallen en schijfkwallen in de zee
Vermijd kwallen met een kleur, dan voorkomt u een kwallenbeet.
De oorkwal (Aurelia aurita) is glashelder. De netelcellen van de oorkwal veroorzaken geen pijn bij de mens. Het vrouwtje kan roodachtige eitjes hebben, waardoor ze gemakkelijk te verwarren is met een schijfkwal.
SchijfkwallenLangs de Deense kust komen gele haarkwallen (Cyanea capillata) en blauwe haarkwallen (Cyanea lamarckii) voor. Beide soorten behoren tot de schijfkwallen. De schijfkwal gebruikt zijn tentakels om kreeftachtigen en kleine visjes te verdoven en te vangen. Bij contact met de mens veroorzaken de tentakels een brandend gevoel op de huid. De schijfkwal bevindt zich vaak aan het wateroppervlak, waar de bijna onzichtbare tentakels in contact kunnen komen met badgasten. Daarom is het verstandig uit de buurt te blijven van schijfkwallen.
Vooral in de nazomer komen aan de kust veel kwallen voor.
Eerste hulp
De netelcellen van de tentakels gaan kapot bij druk, dus voorkom dat er op de huid wordt gedrukt. Spoel het gif voorzichtig meteen af in zee. Als dit niet mogelijk is, kunt u het gif van de huid schrapen met een scheermesje (of een mes, een ijsstokje of iets dergelijks).
Maak de huid niet schoon met zoet water, want dan barsten de netelcellen open en komt het gif op de huid terecht. U kunt bijvoorbeeld wel alcohol, azijn of spiritus gebruiken om de huid schoon te maken. Als al het gif van de huid is verwijderd, kan het brandende gevoel worden verzacht met een plaatselijk verdovende crème.
Bron: Patienthaandbogen.dk